وای فای ۵ مقابل Wi-Fi 6؛ اختلافات آنها چیست؟
مقایسه وای فای ۵ با Wi-Fi 6؛ تفاوت در چیست؟
در دنیای ارتباطات بیسیم، فناوریهای جدیدی به طور مداوم معرفی میشوند که امکانات و کارایی آنها را بهبود میبخشد. دویست کلمه توی این دو فناوری بسیار پرکاربرد، یعنی Wi-Fi 5 و Wi-Fi 6، مورد بحث قرار گرفته و توضیحات خوبی نیاز دارند.
Wi-Fi 5 و Wi-Fi 6 هر دو فناوریهای بیسیم هستند که چگونگی اتصال دستگاهها به اینترنت را تعیین میکنند. Wi-Fi 5 که با نام ۸۰۲٫۱۱ac هم شناخته میشود، نسل پنجم از استانداردهای Wi-Fi است و Wi-Fi 6 یا ۸۰۲٫۱۱ax، نسل بعدی از این استانداردها است.
اصلیترین تفاوت بین Wi-Fi 5 و Wi-Fi 6 در سرعت انتقال داده و ظرفیت شبکه است. Wi-Fi 6 با امکانات جدید خود، تا سه برابر سریعتر از Wi-Fi 5 است و همچنین توانایی اتصال همزمان به تعداد بیشتری دستگاه را دارد. علاوه بر این، Wi-Fi 6 بهبودهایی در مصرف انرژی و امنیت دارد که آن را گزینه مناسبی برای انتقال دادههای حساس میسازد. این تفاوتها باعث میشود Wi-Fi 6 نسبت به Wi-Fi 5 به عنوان گزینه اصلی برای ارتباطات بیسیم در آینده مورد توجه قرار گیرد.
در این مقاله، ویژگیها و عملکرد Wi-Fi 6 را با وای فای ۵ مقایسه میکنیم تا با تفاوتها و پیشرفتهای این فناوریهای ارتباطی بیسیم آشنا شوید
همانطور که اینترنت موبایل بهروزرسانیهای نسلی دارد (مثلا ۴G ،۳G و ۵G)، فناوری شبکه بیسیم نیز در نسلهای مختلفی عرضه میشود. شاید نام Wi-Fi 5 یا Wi-Fi 6 را شنیده باشید، اما شاید نمیدانید که چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند. پیدایش نامهای دیگری مثل Wi-Fi 6E هم میتواند موضوع را در ذهن شما پیچیدهتر کند. در این بین، Wi-Fi 7 هم رونمایی شده و بهزودی در دسترس قرار میگیرد.
اجازه دهید ابتدا با شناخت بیشتر خود کلمه Wi-Fi شروع کنیم. وای فای علامت تجاری ثبت شده از یک ائتلاف خصوصی بهنام Wi-Fi Alliance است که به نسخههای استاندارد شبکه بیسیم اشاره دارد و توسط انجمن استانداردهای IEEE نظارت میشود. بهلطف یک قرارداد همکاری، هر کسی میتواند از مزایای وای فای بهرهمند شود. در واقع تمام دستگاههای هوشمند داخل خانه شما میتوانند از طریق آن بهصورت بیسیم به شبکه متصل شوند.
بهطور کلی هر نسل جدید وای فای سریعتر است و پهنای باند بیشتری نسبت به نسل قبلی خودش پیدا میکند. همچنین تمام نسلهای وای فای روی پروتکل بیسیم ۸۰۲٫۱۱ کار میکنند. این برای مصرفکنندگان بهمعنای اتصال پایدارتر، پخش و دانلود با سرعت بالاتر و پشتیبانی روزافزون از تعداد دستگاههای متصل است تا از کنسول بازی شما گرفته تا یخچال هوشمندتان از طریق وای فای به شبکه متصل شود.
مقایسه فناوری وای فای ۵ با Wi-Fi 6
فناوری Wi-Fi 5، نسل قبلی اتصال ۸۰۲.۱۱ در سال ۲۰۱۳ معرفی شد و یک سال بعد در دسترس طیف وسیعی از کاربران قرار گرفت. این نسل روی پروتکل ۸۰۲٫۱۱ac کار میکند و حداکثر سرعت ۳.۵ گیگابیت بر ثانیه را در اختیار شما میگذارد. زمانی که این نسل عرضه شد، زندگی همه ما در حال تحول عظیم و متمرکز شدن روی اینترنت بود؛ بنابراین این نسل باعث پیشرفت چششویری در رشد سرعت اتصال شد تا بتواند با نیاز کنسولهای بازی، تلویزیونهای هوشمند و سایر گجتهای زمان خود سازگار باشد.
فناوری Wi-Fi 6 هم در سال ۲۰۱۹ معرفی شد. این نسل روی پروتکل ۸۰۲٫۱۱ax کار میکند و میتواند سرعتی بالغ بر ۹.۶ گیگابیت بر ثانیه را ارائه کند. زمانی که این فناوری از راه رسید، گجتهای اینترنت اشیاء سر زبانها افتاده بود؛ بنابراین تمرکز آن روی حمایت از اتصال چندکاربره برای سازگاری با دستگاههای هوشمند مختلف بود. این نسل از هر دو باند فرکانسی ۲.۴ گیگاهرتزی و ۵ گیگاهرتزی پشتیبانی میکرد و نسبت به نسل قبلی خودش، پیشرفت چششویری را تجربه کرده بود.
در حال حاضر خرید یک روتر مجهز به Wi-Fi 5 دیگر عقلانی نیست؛ چرا که Wi-Fi 6 میتواند تمام نیازهای یک خانه هوشمند در حال تحول را برطرف کند. اکنون با وجود ارائه Wi-Fi 6E و Wi-Fi 7، حتی وای فای ۶ هم در خطر منسوخ شدن قرار دارد.
وای فای ۶E و وای فای ۷ چه هستند؟
در سال ۲۰۲۰ نسخه ارتقا یافته فناوری وای فای بهنام Wi-Fi 6E رونمایی شد. حرف E در جلوی نام آن بهمعنای «گسترش» است؛ زیرا این پروتکل باند فرکانسی ۶ گیگاهرتزی را هم پشتیبانی میکند که باند بزرگتری از فرکانسها را برای پخش در اختیار روتر قرار میدهد. بهلطف این گسترش، بدون اینکه هیچ یک از دستگاهها از شبکه خارج شوند و یا سرعت شبکه کُند شود، میتوانید دستگاههای بیشتری را به روتر خود متصل کنید.
آخرین نسخه این فناوری هم «وای فای ۷» است که بزرگترین پیشرفت را در سرعت بههمراه دارد و با دستگاههای مدرن، در حال ورود به بازار است. Wi-Fi 7 علاوه بر پشتیبانی از باندهای فرکانسی ۲.۴ گیگاهرتزی و دو کانال ۵ گیگاهرتزی، باند فرکانسی ۶ گیگاهرتزی را هم پشتیبانی میکند. همچنین عرض کانال را به ۳۲۰ شواهرتز، یعنی دو برابر وای فای ۶ افزایش میدهد. این تغییرات اجازه میدهند تجربه سرعت شگفتانگیز ۴۶ گیگابیت بر ثانیهای هم امکانپذیر باشد.
گرچه شاید بهسختی بتوانید محصولی را پیدا کنید که چنین سرعتی را ارائه میکند، اما در مجموع وای فای ۷ میتواند زندگی مدرن را بهبود ببخشد و به کاربران خانههای هوشمند اجازه دهد از تمام پتانسیل گجتهای هوشمند نصب شده برای زندگی بهتر، استفاده کنند.