شبنشینی در میراث تاریخی و طبیعی اصفهان
اصفهان همواره جذاب و دیدنی است، از نوروز تا رمضان همه فصول سال میتوانند جلوههای زیبایی این شهر را نشان دهند. اما شبها، شهر اصفهان رنگ و بوی دیگری پیدا میکند. بازدید از آثار تاریخی و طبیعی این شهر در شب یک تجربه جالب و دلنشین است. شبانگاهها در ماه رمضان به خصوص پُرشورتر و هیجانانگیزتر میشود و دیدار از اماکن تاریخی و طبیعی اصفهان در این ماه مقدس لذت بخش است.
از جاذبههای شبانه اصفهان میتوان به پلهای تاریخی اشاره کرد، هر یک شاهکاری از معماری بازو آور تاریخی این شهرند. پل خواجو، سی و سه پل، و جوبی از جمله پلهای زیبا و دیدنی اصفهان هستند که بر فراز رودخانه زاینده رود خلق شدهاند. تاریخ و زیبایی این پلها در شب با نورافشانی و نمایش منحصر به فرد خود به شکلی دیگری ظاهر میشوند.
میدان امام (نقش جهان) نیز در شب یک جلوه آرامشبخش و زیبا دارد. مدرنیته و سنت همچنان در این میدان به ارمغان نور شبانه میآیند و هنر و فرهنگ اصفهانی در اینجا به خوبی روشن میشود. همچنین محله جوباره با منارههای خود علاوه بر زیبایی طبیعی، شبهای اصفهان را به شما نشان میدهد.
باغ بلبل و منطقه چهارباغ، محله جلفای و کوه سفید (کوه شیری) نیز از دیگر جاذبههای شبانه اصفهان هستند که با جلوههای خاص و منحصر به فردشان، گردشگران را در شب به خود جذب میکنند. در پایان، بنای آتشگاه و تاریخ اصفهان در شب روشن و دلنشینی را به ما نشان میدهد.
۸:۱۱اصفهان همیشه دیدنی است، بهار و زمستان یا پاییز و تابستان فرقی ندارد، هرکدامجلوهای از زیباییهای عروسِ گردشگری ایران را نمایان میکند اما شبانگاه در چهارفصل خدا، رنگ دیگری به این شهر میبخشد و از این رو میتوان برخی از آثار تاریخی وطبیعی آن را در شب به تماشا نشست.
به گزارش ایرنا، ماه رمضان امسال مهمان نوروز است و به حرمت این ماه مبارک،گردشگری شبانه در اصفهان و بعد از افطار بیش از هر زمانی پُرشور است و چه فرصتیبهتر از این که شب را مهمان شبنشینی ماه و مهرازی در این شهرموزه باشید.
شب یک ویژگی منحصر به فرد دارد و اینکه در دل سیاهیِ آن، هر نوری میتواند بادرآمیختن در مهرازیِ بناها و جلوههای طبیعت، ابعاد پنهان زیباییها را پررنگ کند. بهواقع نور در دل بوم شب به هر اثری چه طبیعی و چه تاریخی، بُعد میبخشد و تابلوییبیبدیل خلق میکند که دیدار شبانه این آثار را جذابتر و دلنشینتر میکند.
آنچه به گردشگری شبانه در اصفهان شور و حالِ دیگری می بخشد، این است که وقتیپیشانی و سردر بناهای تاریخی، رواقها و لچکیها، طاقهای ضربی و جلوخانها کهبیشترین عناصر معماری بیرونی بناهای تاریخی هستند با نور آذین می شوند، چشمانداز بینظیری از معماری شهرِ اصفهان را به نمایش میگذارند.
گردشگران میتوانند برای اوقات شبانه خود در اصفهان، بویژه در نوروز که هوا به یُمنِآمدن بهار دلپذیرتر شده و همزمان با ساعت های بعد از افطار به گونه ای برنامهریزیکنند که فرصتِ دیدارِ برخی بناهای تاریخی یا میراث طبیعی شهر را به شب بسپارند؛دیدار از مکانهایی که بدون خرید بلیط، امکان بازدید دارند و فرصت خوبی است که ازظرفیت مکانها و بناهای تاریخی و شهریِ اصفهان استفاده کرد و صدالبته جلوههایبیبدیلتری از آنها را دید.
شبهای اصفهان از عرشه پلهای تاریخی
بدون تردید دیدار پلهای تاریخی اصفهان را برای شب بگذارید، بویژه اگر زایندهرودجاری باشد که شیرینی این دیدار تمامعیارتر می شود. پلها زیبایی بی حد و حصری بهشبهای اصفهان می دهند. روشناییها بر تارک طاقهای ضربی به نمایش تمام زوایایپلها در پناه سایهها و تو رفتگیها و برون آمدگیها میپردازند و چون انگشتری مطلا بردستِ زایندهرود جلوه میکنند.
از این میان، پل «خواجو» با کاشیکاریِ لچکیِ رواقها و نقاشیهای عنابی اتاقِ«بیگلربیگی»، دیدنیتر و دلنشینتر است. این پل ۲۴ دهانه دارد و در طراحی آن ازتقارنِ انعکاسی و تناسب استفاده شده است. پل جزییاتی دارد که با آهنگ منظمیتکرار شده و همین موضوع زیبایی آن را دوچندان کرده است.
خواجو یک جذابیت دیگر هم دارد که آوازخوانی زیر این پل است؛ شبهای خواجو درحالیکه آوازخوانان، صدایشان را زیر طاقها رها میکنند بدون شک یکی از جاذبههایدلنشین و دیدنیهای اصفهان است.
این معبر، دارای ۲ طبقه و هر ۲ طبقه هم مسیر عبور عابرانی است که قصد گذر ازرودخانه یا تماشای منظرِ زایندهرود را دارند.
از میان پلهای تاریخی اصفهان «سی و سه پل» طولانیترین پل و حتی بزرگترین بنایروی آب در ایران شمرده می شود. این پل خیابانهای چهارباغ بالا و پایین را به هممتصل میکند. عددِ ۳۳ تعداد طاقهایی است که طبقه اول پل را تشکیل میدهند وطبقه دوم دارای مسیر عابر پیاده با دیوارها و رواقهایی است که گاه و بیگاه به فضایباز گشوده میشوند.
آجرهای زردرنگِ این پلِ تاریخی اصفهان در نورِ چراغهایی که شبانه بر پیکرشنورافشانی می کنند، جلوه دوچندانی پیدا میکند.
پل «جوبی» از دیگر پلهای زیبا و تاریخی شهر اصفهان شمرده میشود که دلیلناشوذاری آن، جوی آبِ روان از میان عرشه پل است. این سازه ۲۱ دهانه و یک برج ۶گوشه در میانه دارد و در میان پل خواجو و سی و سه پل واقع شده است. از عرشه اینپلمیتوان چشم انداز وسیعتری از زاینده رود درحالی که پل خواجو در جانبِ شرقِ آنخودنمایی میکند، تماشا کرد.
سه پلِ خواجو، سی و سه پل و جوبی با فاصله کمی از یکدیگر قرار دارند اما پل«مارنان» در فاصله دورتری از آنهاست. این پل با ۱۷ دهانه، جلوه سادهتری نسبت بهپلهای دیگر دارد و گفته می شود منطقه ای که پل مارنان در آن واقع شده به نام بلوکمهربین مشهور بوده و به علت نزدیکی این پل به آن به ماربین شهرت پیدا میکند وبعدها به مارنان تبدیل می شود.
همه این پلها از دوران صفوی هستند اما پل «شهرستان» کهنترین سازه بر رویزاینده رود و متعلق به دوران ساسانیان است. برای دیدار از این پل باید از کرانه زایندهرود و جانب شرقِ پل خواجو راه بسپارید. پل ۱۱ دهانه و بر روی عرشه آن در قسمتورودی، یک ساختمان نواقلی زیبا (بنای ورودی پل) دارد که بیش از سایر عناصرمعماری آن در نورپردازی شب خودنمایی میکند.
شور تماشای «میدان نقش جهان» در شب
میدان امام (نقش جهان) که بعد از «تیان آن من چین»، بزرگترین میدان تاریخی جهاناست در شب جلوه زیبایی دارد. گرچه دیدار از فضای داخلی ِچهار اثر تاریخی و بیبدیل این میدان را باید به روشنایی روز وعده داد اما بدون شک کالبد میدان در شبدیدنی است و نباید آن را از دست داد.
حجرههای ۲ طبقه هر چهار ضلع میدان به همراه گنبدهای فیروزه ای و یگانهمسجدهای «امام» (جامع عباسی) و «شیخ لطف الله»، همچنین ایوان باشکوه کاخ«عالی قاپو» و سر در بلند و باشکوهِ بازار «قیصریه» در نورِ چراغها و روشناییها، اثریمطلا میشود که مخاطب را دعوت به ساعتها تماشای این قابِ بینظیر میکند.
در این میان، دهلیزهای بازارِ صنایع دستی از هر چهار طرفِ میدان، شما را به دیدار ازآفرینشهای هنریِ هنرمندان اصفهان در راستهها دعوت میکند و اگر بخت با شما یارو حجرههای آن باز باشد، میتوانید جلوه نصف جهان را در میناها، قلمزنیها ونگارگریها ببینید.
شبگردی در «چهارباغ»
پیشنهاد می شود که شبهای چهارباغ را از دست ندهید چراکه در دلِ تاریکی شب ودر نورافشانی چراغها بر پیکر بناهای تاریخی و معاصرِ آن، همه چیز خیره کننده ودلنشینتر به نظر میرسد.
مغازههای رنگارنگ چهارباغ را احاطه کرده اند و حجرههای قدیمیتر، صنایع دستی میفروشند. در گذر از این معبر تاریخی، عمارتهایی از دوران گذشته در نورپردازی شبخودنمایی می کنند. سردر عمارت «هشت بهشت»، «بازارچه بلند» یا همان «بازارهنر»، نمای ساختمان «هتل جهان»( در حالِ مرمت)، جلوخان بی بدیل مدرسه«چهارباغ» و همین طور رواقهای بلندِ متعلق به این مدرسه از این جمله اند.
چهارباغ یک معبر میانی ویژه رهگذران دارد که می توانند بر نیمکتهای آن بنشینند ونفسی تازه کنند. دو سوی خیابان درختان قد علم کرده اند و در میانه چهارباغ ۲ ردیفاز درختان با شاخه سارهای خود بر پهنای آن سقف بسته اند. در جدارههای خیابان،تراسهای برخی خانهها و عمارتها به کافه تبدیل شدهاند و از فراز آنها چهارباغِتاریخی تماشاییتر است.
بنای ایواندارِ مشهور به «ساختمان شهرداری» با برج ساعتی که در جانب شمال آنقرار دارد در انتهای همین گذرِ چهارباغ واقع شده است. این بنا یکی از یادگارهایمعماری دوران معاصر محسوب میشود که با نورپردازی مناسب در شب، شکوهدوچندانی به میدانگاهِ منتهی به چهارباغ، موسوم به میدان امام حسین(ع) یا «دروازهدولت» میبخشد.
همچنین ساختمان «شرکت بیمه» با تلفیق معماری مدرن و تزیینات ایرانی از نخستینادارههای دولتی است که در خیابان چهارباغ و در دهه ۲۰ تا ۳۰ شمسی بنا شد. سقفبلند و صاف و استفاده از کاشیهای فیروزهای متناسب با ذائقه معماریِ ایرانی درتزیینات سقف از ویژگی های بارز این بنا محسوب میشود.
دیدار شبانه «هشت بهشت» در «باغ بلبل»
باغ بلبل و کوشک هشت بهشت یکی دیگر از اماکن دیدنی در شبهای اصفهان استکه گرچه فضای داخلی کوشکِ آن را باید در روشنایی روز دید اما شبِ این باغ ایرانی کهحالا به پارکی مشهور به «شهید رجایی» تبدیل شده دیدنی و آرامش بخش است. برایدیدار این باغ دلنشین که همیشه به روی عابران و گردشگران گشوده است باید از سردرهشت بهشت و در چهارباغ عباسی وارد شوید.
میدانگاه «عباسی»
حوالی میدان نقش جهان و چهارباغ عباسی از گذری شُهره به «آمادگاه» میتوانید بهمیدانگاه یا مجتمع عباسی برسید، این میدانگاه در مقابل «هتل عباسیِ» اصفهان کهبهعنوان قدیمیترین هتلِ ایران مشهور است، قرار دارد . دیدار شبانه و مقداریاستراحت و تنفس در میدانگاه عباسی یا نوشیدن یک قهوه خالی از لطف نیست.
این میدانگاه با یک گودال باغچه مرکزی ۵۰ سال پیش در پیوند با هتلی که از دلکاروانسرای صفویِ مادرشاه بازآفرینی شده، ساخته شده است. فضای باز و ساختمانمجموعه عباسی با معماری ایرانی اسلامی، چشماندازی برای هتل عباسی و پیشخوانیبرای خدمات پذیرایی، فرهنگی و فروش صنایع دستی به گردشگران است. این میدانگاهبهدلیل شیوه معماری معاصرش در فهرست آثار ملی قرار دارد و استفاده متداولِ نمایآجر سه سانتیمتری در بسیاری از خانهها و بناهای اصفهان از نمای بیرونی همینمجموعه ساختمانِ موجود در میدانگاه عباسی صادر شده است.
منارههایی که در شب مُطلا میشوند
اگر به گردش در بافت قدیمی شهرها علاقهمند هستید بهتر است به محله «جویباره» اصفهان بروید اما آنچه در بافت تاریخی این محله تاریخی شما را میخکوب میکند،منارهها هستند. این سازههای برافراشته، همراه با نورهایی که برپیکرشان افشانده میشود، شبِ بافتِ تاریخی را آذین میبندند.
زیبایی منارهها در شب دوچندان میشود؛ نورافکنها از پایین تا بالای منارهها را در دلشب هویدا می کنند و آجرکاریها و تزیینات آنها یکسره مطلا میشود.
منارهای «ساربان» و «چهل دختران» در محله جوباره، منار «علی» در میدان امامعلی(ع) (عتیق) و منارهای «دارضیافه» در همان نزدیکی در خیابان کمال، شماری ازمنارهای اصفهانند که در شب به مدد نورپردازیها، شور تماشای دیگری دارد.
اگر همچنان به گردش شبانه در بافت های قدیمی و تاریخی علاقهمند هستید، محلهجلفای اصفهان یکی از گزینه هاست؛ در این محله خانههای تاریخیِ زیبایی وجود داردکه برخی از آنها به کافه و رستوران، تبدیل و به گونهای با این تغییر کاربری، حفظ وباعث پویایی این بافت تاریخی شدهاند.
در این محله ۲ میدانگاه کوچک یکی در مقابل کلیسای وانک قرار دارد و دیگری به ناممیدان جلفا، در فاصله کمی با کلیسای وانک واقع شده است. قدم زدن در گذرِ کلیسایوانک و میدانگاهِ مقابل آن و راه سپردن از آنجا تا میدان جلفا گزینه خوبی برایشبگردی در اصفهان است.
هیبت ابوالهولِ اصفهان در شب
«کوه سفید» یا «کوه شیری» کوهی به شکل شیر نشسته و به ابوالهول اصفهانشناخته شده است. هیبت این کوه که به طور طبیعی بر اثر فرسایش به شکل شیرِنشسته درآمده توجه بسیاری از گردشگران را در ورودی جنوب غربی اصفهان به خودجلب میکند.
این کوه یکی از نمادها و سرمایههای طبیعی شهر اصفهان محسوب میشود و بهتراست دیدارِ آن را به دم غروب، زمانی که هنوز روشنایی روز به تاریکی شب نرسیدهاست، بسپارید اما دیدار شبانه این اثر میراث طبیعی در حالی که به نورِ نورافکنها آذینشده، جالب و دیدنی ست.
چشمانداز شبهای اصفهان از فراز کوه «صفه»
اگر شب در اصفهان چرخی بزنید، در عبور از خیابانها یا بزرگراهها عظمت کوهی درجنوب شهر توجه شما را جلب خواهد کرد. این کوه صفه نام دارد و یکی از بزرگترینسرمایههای طبیعی اصفهان محسوب میشود.
صفه در شب در پیش زمینه شهر خودنمایی میکند و در عین حال اگر بتوانید به دامنهاین کوهِ ستبر بروید، چشم انداز بی نظیری از شبهای اصفهان، پیش رو خواهیدداشت.
این کوه چشمهها و البته قلعهای ساسانی شهره با نام «شاهدژ» دارد که در شب ازنظرها پنهان است اما امکانات گردشگری اعم از تله کابین بر دامنه و بخشهایی از پیکراین کوه عظیم میتواند ساعتی از شب را پر کند.
«آتشگاه» اصفهان بر سینه آسمان شب
بی شک وقتی نور به بنای مدورِ بالایِ کوه «آتشگاه» میرسد، شب به تابلویی بینظیر ازتاریخ اصفهان مبدل میشود. آتشگاه اثری کمنظیر از میراث فرهنگی، تاریخی و طبیعیِشهر اصفهان در جانب غرب آن است که تاریخ نهفتهای در سینه دارد.
بنای آتشگاه به تعبیر برخی باستانشناسان قدمت یکهزار و ۵۰۰ ساله و به تعبیر برخیدیگر هفت هزار ساله دارد اما این بنا هرآنچه قدمت داشته باشد حالا از بالای بلندیکوه، بر سینه آسمانِ شب می درخشد.
دیدار از این بنای تاریخی بر گُرده کوهی ستبر که پیوند میراث فرهنگی، تاریخی وطبیعی اصفهان را نمایش میدهد در شب به یاد ماندنی خواهد بود.
- جستجوی هوشمند یک شاعر توسط کودک ۱۱ ساله
- جهش تولید با همکاری مردم، ناقابل توجه مدیریت اقتصادی دولت
- وزیر ارشاد: ترجمه شعرهای فارسی به عربی، اولویت مطالبه رهبری
- کشف یک خانه باستانی از دوره عصر آهن
- از زبان هنر: نقاشی متفاوت دو هنرمند، الهام گرفته از نقش پدرانهی خود
- شناخت فهرستنویسی زیر نور چراغبرق خیابان
- تهرانگردی: پیچیدههای خیابانهایی که شما را به قلب تاریخ سفر میدهند!
- ساخت و پروژههای عمرانی تالار وحدت و برج آزادی به اتمام رسیدند
- جادوی زیبایی عکس های سیاه و سفید
- رمانتیک ترین جشن نوروز با خیام در فیلمده نوروز