از ابتر بمب اتم تا برنده گلدن گلوب: داستان جذاب اوپنهایمر
جی رابرت اوپنهایمر یک فیزیکدان آمریکایی بود که به وی لقب “پدر بمب اتم” داده میشد. او به خواست ارتش آمریکا رهبری پروژه منهتن یا ساخت بمب اتم را بر عهده گرفت. اوپنهایمر، به تحقیقات خود که توانسته بود آنها را عملی کند، احساس شکست کرده بود و در دورههای بعد، بهخصوص دهه ۱۹۶۰ میلادی از او تقدیر شد. این فیزیکدان آمریکایی در ۱۸ فوریه ۱۹۶۷ میلادی، بهعلت سرطان حنجره درگذشت. اوپنهایمر، علاوه بر اینکه قدرت پُرشکوه علم را به رخ میکشید، به یادمان میآورد که گاهی علم تا کجا میتواند بیرحم و مرگبار باشد. فیلم “اوپنهایمر” ساخته کریستوفر نولان، در جوایز گلدن گلوب پیشتاز شد و برنده جایزه بهترین فیلم گلدن گلوب معرفی شد. در زندگی اوپنهایمر، علاقه او به اکتشافات علمی، ساخت بمب اتم و روابط احتمالیاش با شوروی مورد بررسی قرار گرفت. این دوران برای وی بحرانی بود که باعث تردیدهای زیادی در زندگی و انتخابهایش شد. در کتاب و فیلمی که درباره زندگی اوپنهایمر نوشته و ساخته شده است، به جزئیات زندگی اوپنهایمر و اختلافات این دو منبع نیز پرداخته شده است.
اوپنهایمر؛ بچهای خوب، اما نفرتانگیز!
خود او درباره آن دوران میگوید: «در بین همسن و سالهایم بچه خوب، اما نفرتانگیز بودم». در دوران مدرسه که قبل از اتمام آن به یادگیری ۶ زبان موفق شده بود، با آقای آگوستوس کلاک حسابی دوست شد. کلاک معلم علوم او بود و بعدها نیز که در جایگاه فیزیکدانی نامدار شناخته شد، راجع به معلمش گفت «خیلی به او مدیون هستم». همین علایق اوپنهایمر به دنیای علم موجب شد پس از دیپلم، رشته شیمی را برای تحصیل در دانشگاه انتخاب کند، اما فقط یک سال در این رشته دوام آورد و بعد به فیزیک تغییر رشته داد؛ فیزیک کوانتوم، بخشی از فیزیک نظری، عشق راستین او شد که تا پایان عمر از آن دست نکشید.هرچه تا اینجا از زندگی اوپنهایمر آوردم، در فیلم نفسگیر نولان نیامده است. یا بسیار جزئی است و فقط در یکیدو دیالوگ کوتاه به آن اشاره شده. پس اگر دوست دارید از کودکی و نوجوانی، تحصیل او در شیمی و خانواده او بدانید، باید به کتاب نهچندان بلند، اما پُرجزئیات بویل سر بزنید. این را هم بگویم که سیر زمانی در کتاب حاضر منظم است و از حال به آینده میرود. اما نولان که فیلمنامه هوشمندانه و حسابشده فیلم هم کاری از خود اوست، از آینده شروع میکند و مدام بین حال و گذشته زیست اوپنهایمر در رفتوآمد است.
اوپنهایمر؛ ملقب به «پدر بمب اتم»
اوپنهایمر بعد از ترک رشته شیمی، خواندن فیزیک را آغاز کرد. و در واقع، او گام در مسیری گذاشت که بعدها به «پدر بمب اتم» لقب گرفت. برای تغییر رشته به گروه فیزیک دانشگاه خود، یعنی دانشگاه هاروارد، نامه نوشت و نام ۱۵ کتاب فیزیک را هم در نامه ذکر کرد و مدعی شد که همه را خوانده است. یکی از استادان گروه فیزیک راجع به نامه جی رابرت جوان گفت: قطعاً او دروغ میگوید که این کتابها را خوانده است، اما همین که نامشان را میداند، باید به او دکترا بدهیم.
دانشمندی که سیبی را به سیانور آغشته کرد
او پس از اتمام تحصیلاتش در دانشگاه هاروارد، راهی لندن و دانشگاه کمبریج شد تا مطالعه در رشته فیزیک را ادامه دهد. در همین دوران و در حالی که حس تنهایی و غم و ناامیدی از پیشرفت علمی تمام وجودش را گرفته بود، بهدلیل اختلاف جزئی با یکی از اساتیدش تصمیم به قتل او گرفت. بنابراین، او سیب سبزی که روی میز استادش قرار داشت، برداشت و به سیانور آغشته کرد، استاد او کسی جز پاتریک بلکت از برندگان نوبل فیزیک نبود.بلکت اصلاً آن سیب را نخورد، اما تصمیم پنهانی اوپنهایمر برملا شد و برای اینکه از دانشگاه اخراج نشود، این قول را داد که مرتب به روانپزشک مراجعه و افسردگیاش را درمان کند. آخرین دوران تحصیلی او در دانشگاه گوتینگن آلمان گذشت که با تحقیق بر مولکولها در مکانیک کوانتوم به دریافت دکترا موفق شد. پس از آن کرسی استادی فیزیک را در دانشگاه کالیفرنیا به دست آورد. در همین دوران، با کاترین پونینگِ افسرده، متأهل و کمونیست که رشتهاش زیستشناسی بود، آشنا شد. آن دو بعدها و بعد از طلاق کاترین ازدواج کردند و صاحب دو فرزند شدند. کاترین از این پس علیرغم فشارهای روانی خودش در رویارویی با شوهرش و با مشکلات علمی و عاطفی او و به خصوص دنیای سیاست که بهمرور درگیر آن شد، نقش مهمی داشت.ورود اوپنهایمر به سیاست مربوط به سال ۱۹۴۲ میلادی میشود که به خواست ارتش آمریکا رهبری پروژه منهتن یا ساخت بمب اتمی را بر عهده گرفت. آنچه بیش از همه اوپنهایمر را برای مشارکت با پروژه منهتن ترغیب میکرد، نه علاقه به آدمکشی و ساخت سلاح، بلکه پایاندادن به جنگ، علاقه او به اکتشافات علمی و دشمنی با نازیها بود. تیم سری و گستردهای که برای این کار تشکیل شد، دانشمندان، سیاستمداران و نظامیان نامداری در آن شرکت داشتند. ایزیدور ایزاک رابی و ادوارد تلر از نوابغ فیزیک معاصری بودند که در میان آنها قرار داشتند. اوپنهایمر در همین بازه روابط و گفتوگوهایی گذرا نیز با آلبرت اینشتین داشت.ساخت بمب اتم یا هستهای با هدف ضربهزدن به آلمان در دستور کار قرار گرفته بود، اما این پروژه سال ۱۹۴۵ میلادی، سال آخر جنگ دوم جهانی، به ثمر نشست. زمانی ساخت بمب با موفقیت همراه شد که هیتلر سقوط کرده بود. بنابراین، وقتی بمبها به رهبری اوپنهایمر آماده شد، آمریکا یک دشمن اصلی داشت که کسی جز ژاپن تسلیمناپذیر و سرسخت نبود. بخش علمی گروه منهتن درباره استفاده از بمب اتم در برابر ژاپنیها تردید داشت، اما سیاستمداران عجله داشتند و از آن استفاده کردند. نتیجه همان بود که میخواستند؛ جنگ تمام شد.
احساس شکست بزرگترین فیزیکدان نظری
دقیقاً همزمان با شوکهشدن ژاپن و دستوپازدنش در مصیبتی که برایش آماده نبود، مردم آمریکا به خیابانها ریختند و غرق شادی و سرور شدند. اوپنهایمر هر روز تشویق میشد و عکسهای او روی صفحه اول مطبوعات منتشر میشد. اما چندی نگذشت که بزرگترین فیزیکدان نظری که توانسته بود تحقیقات خود را اجرا کند، احساس شکست کرد. پس از آن، هر بار اوپنهایمر به دستانش نگاه میکرد، آنها را خونآلود میدید.بحران روانی اوپنهایمر زمانی بیشتر شد که مخالفان دور و نزدیکش، همانهایی که خودشان هم در ساخت بمب اتم نقش داشتند، برای او دادگاهی تشکیل دادند و در خصوص تحقیقات علمیاش و روابط احتمالیاش با شوروی او را محاکمه کردند. تشکیل این دادگاه بیشتر با هدف به حاشیه راندن اوپنهایمر از دنیای سیاست بود که جواب هم داد. اما این پایانِ راهش نبود و در دورههای بعد، بهخصوص دهه ۱۹۶۰ میلادی از او تقدیر شد. این فیزیکدان آمریکایی که لقب «پدر بمب اتم» را گرفت، در ۱۸ فوریه ۱۹۶۷ میلادی، بهعلت سرطان حنجره درگذشت. برخلاف زندگی پرآشوب و جنجالیاش، او مرگ آسانی داشت. جی رابرت اوپنهایمر ۶۲ ساله در آرامش و سکوتِ خواب از دنیا رفت؛ مردی که زندگی او علاوه بر اینکه قدرت پُرشکوه علم را به رخ میکشد، به یادمان میآورد که گاهی علم تا کجا میتواند بیرحم و مرگبار باشد.
- آستین باتلر به عنوان شخصیت اصلی در فیلم آینده دارون آرونوفسکی به تصویر کشیده میشود
- جایزه استثنایی انجمن نویسندگان به نویسنده داستان آمریکایی
- جایزه بهترین فیلم امسال برای تماشاگران جشنواره کن ابلانده میشود
- وفات غمانگیز نویسنده برجسته سینمای بوسنیایی، خالق شاهکارهای سینمایی
- یک ویکتوریا کایر دیگر اوکی داد؛ رای پیرس برای آرون تیلور جانسون
- شگفتیهای شرایط حراجی؛ فاجعهٔ لنگهزدن تایتانیک با قیمت ۷۱۸هزار دلار!
- ادامه فیلمبرداری ماموریت غیرممکن ۸: ماجراهای هیجان انگیز در شهر لندن
- توقعات استیون نایت از شانس پیت به شکست در فیلم «پیکی بلایندرز»
- کیلین مورفی و همکاری اپیک با یونیورسال
- جایزه بی نظیر مارک تواین به کمدین شهیر کوین هارت اهدا شد