موزه بریتانیا؛ جاذبهای برای دیوارهای تختی و اثر هنری در تهران
غلامرضا تختی یکی از جذابترین چهرههای تاریخ معاصر است. او از زمان درگذشتش در ۱۷ دی ماه سال ۱۳۴۶ تا به امروز، موضوع آثاری در حوزههای مختلف فرهنگی و هنری، از شعر و سینما و هنرهای تجسمی بوده است و در زمینه ورزش نیز نماد پهلوانی در جامعه ایران بوده است.
یکی از شاخصترین نمونههای آثاری که به تختی تقدیم شده است، نقاشی به نام تختی است که توسط خسرو حسن زاده خلق شده و در موزه بریتانیا خریداری شده است.
هنرمندان دیگر نیز از جمله بهزاد شیشهگران و آرش تنهایی نیز آثاری را به این چهره ملی تقدیم کردهاند و نمایشگاههای مختلفی برای تجلیل از او برگزار کردهاند. اثری از خسرو حسنزاده با استفاده از چهره تختی و رنگها به دنبال نمایش بطن جامعه ایرانی است که با گذشت چند دهه از مرگ تختی، ارزشهای تازهای را خلق کرده است.
تعداد زیادی از هنرمندان معاصر نیز به تختی احترام گذاشته و آثار مختلفی را به او اختصاص دادهاند.
به گزارش ایسنا جهان پهلوان تختی از مهمترین چهرههای ورزشی و تاریخ معاصر ایران است. او که به باور بسیاری نماد پهلوانی در میان جامعه ایران است، موضوع آثار طیف وسیعی از هنرمندان بوده است. به همین سبب نیز آثار خلق شده درباره این چهره نامآشنا محدود به چند اثر نیست.اما یکی از آثار خلق شده که به تکریم جهان پهلوان تختی اختصاص یافته بود سال ۲۰۱۰ از سوی موزه بریتانیا خریداری شد؛ این اثر با عنوان «تختی» را خسرو حسن زاده (۳۰ آذر ۱۳۴۲ – ۱۱ تیر ۱۴۰۲) خلق کرده بود. «تختی» البته یکی از هفت اثر چندرسانهایِ خسرو حسنزاده بود که به تکریم بزرگانی اختصاص داشت که در نگاه هنرمند جنبهای قهرمانانه داشتند.اثر این نقاش معاصر از تختی، با عناصری که پیشتر در بازارچههای جنوب تهران دیده میشد خلق شده است؛ ضرب زورخانهای، صدای صلوات و «یاعلی» مرشد.
خسرو حسنزاده از هنرمندان معاصر در آثار خود به عشق، تنهایی، انسان و مباحثی همراه با بار اجتماعی پرداخته است. او از جمله هنرمندانی است که آشکارا دغدغه مسائل اجتماعی و تعابیری از فرهنگ عامه را در آثار خود به کارگرفته است.این هنرمند اثر دیگری از تختی نیز دارد که با آن به یاد سپرده شده است.این اثر که با تکنیک چاپ سیلک و لعابکاری روی کاشی صورت گرفته، یکی از شاخصترین نمونههای این مجموعه است. این اثر که پرترههایی از جهان پهلوان تختی را به نمایش گذاشته را میتوان به نوعی ادای احترام به او و از سوی دیگر یادآوری اصول و روش زندگیاش دانست. در حقیقت «تختی» فراتر از یک نام، چهرهای برای یادآوری اصول اخلاقی است.یکی از ویژگیهای کار حسنزاده به کارگیری مواد و مصالح متنوعی چون کاشی و چاپ سیلک اسکرین در ابعاد وسیع بود.به کاربردن کاشیهای رنگی که در تضاد با ترکیببندی کاشیهای سنتی است، با رنگهای درخشان و تند دیزاین شده است. بعضی کارشناسان هنر تجسمی معتقدند که حسن زاده با استفاده از چهره تختی و رنگها به دنبال نمایش بطن جامعه ایرانی است که با گذشت چند دهه از مرگ تختی، ارزشهای تازهای را خلق کرده است. از همینرو بعضی معتقدند که این اثر هنرمند نگاهی درونی است از آنچه که در حال تغییر است.حسن زاده در یکی از گفتوگوهای خود گفته بود: «من در لندن هم استودیو دارم اما شور میشود در لندن نشست و تختی کشید؟ تختی متعلق به اینجاست، من وقتی در تهران هستم میتوانم آنچه میخواهم را کار کنم.»پیکر خسرو حسن زاده چهارشنبه (۱۴ تیر ماه) از مقابل خانه هنرمندان تشییع شد. او ـ ۱۱ تیرماه ـ بعد از یک هفته بستری شدن در بیمارستان درگذشت.آرمان استپانیان، ابراهیم حقیقی، بهزاد شیشه گران، علی اکبر صادقی، سمیرا علیخان زاده، بهنام کامرانی، نصرت الله مسلمیان، منوچهر معتبر، نیکزاد نجومی و شهرام کریمی از دیگر هنرمندانی هستند که پیشتر آثاری را پیرامون تختی به عنوان موضوع اثر خلق کردند. اثر خلق شده و نمایشگاه برپا شده با موضوع «جهان پهلوان تختی» بسیار است.بهزاد شیشهگران نقاش، طراح، گرافیست پیشکسوت نیز سال ۱۳۶۸ نمایشگاهی را با چهرههایی از غلامرضا تختی برپا کرده بود. او بیش از ۲۰۰ تابلو، از تختی خلق کرده است.سال ۹۳ هم نمایشگاهی به همت آرش تنهایی همزمان با چهل و هفتمین سالگرد درگذشت غلامرضا تختی، با آثار ۱۴۴ هنرمند شناخته شده یا گمنام برای تجلیل از این چهره ملی برپا شده بود. در این نمایشگاه آثار ۱۱۴ نقاش، مجسمه ساز، تصویرگر و کاریکاتوریست معاصر ایرانی به نمایش درآمد.
- جستجوی هوشمند یک شاعر توسط کودک ۱۱ ساله
- جهش تولید با همکاری مردم، ناقابل توجه مدیریت اقتصادی دولت
- وزیر ارشاد: ترجمه شعرهای فارسی به عربی، اولویت مطالبه رهبری
- کشف یک خانه باستانی از دوره عصر آهن
- از زبان هنر: نقاشی متفاوت دو هنرمند، الهام گرفته از نقش پدرانهی خود
- شناخت فهرستنویسی زیر نور چراغبرق خیابان
- تهرانگردی: پیچیدههای خیابانهایی که شما را به قلب تاریخ سفر میدهند!
- ساخت و پروژههای عمرانی تالار وحدت و برج آزادی به اتمام رسیدند
- جادوی زیبایی عکس های سیاه و سفید
- شبنشینی در میراث تاریخی و طبیعی اصفهان